Hvor underviser vi?

Undervisningen i Kalklandet foregår i autentiske miljøer både uden­dørs og indenfor på vores museer. Kalklandets forskellige lokaliteter gør det til et oplagt sted at gennemføre både fler- og tværfaglige undervisningsfor­løb.

Stevnsfort

– et underjordisk fort i Stevns Klint fra Den Kolde Krig (Koldkrigsmuseum Stevnsfort)

Ingen er upåvirket efter at have bevæget sig 18 meter ned under jorden og rundt i gangene i det første atomsikre bygningsanlæg i Danmark, Stevnsfort, der under Den Kolde Krig var en vigtig del af NATO’s søkrigsstrategi. Fortet står som det så ud, da de sidste soldater forlod stedet i år 2000. Der er 10 grader, fugtigt og dunkelt.

På terrænet står flyvevåbnets missiler, der var klar til at bekæmpe angribende fly med kurs mod Danmark, og i fortets kanon træder eleverne i de værnepligtiges fodspor fra en periode, hvor tæt på én million danske mænd aftjente værnepligt.
 

Stevns Klint

– en unik, geologisk lokalitet, som er kandidat til UNESCO verdensarv

  • Stevns Klint Højerup er det klassiske sted at besøge Stevns Klint. Der står Højerup Gamle kirke helt yderst på klintekanten, der i 1928 mistede sit kor til havet. Resten af kirken er nu sikret, og umiddelbart syd for den fører en trappe ned til stranden. På stedet ligger også Stevns Museum, der indeholder en udstilling og Stevns Klints geologi og kalkens lokale kulturhistorie. Området er et udgangspunkt for nogle af vores undervisningstilbud.
  • Stevns Naturcenter ligger også helt ud til Stevns Klint ved Mandehoved ca. 6,5 km nord for Højerup. Stevns Naturcenter er en naturskole med overnatningsfaciliteter. Stedet indeholder et veludstyret naturlaboratorium, der ofte er udgangspunkt for undervisningstilbud og feltarbejde ved klinten, på stranden eller i den særlige klint- og kalkprægede natur. Indsamlinger i felten kan efterbehandles i naturcenterets laboratorium.
     

Faxe Kalkbrud

– et 63 millioner år gammelt koralrev spækket med fossiler (Geomuseum Faxe)

Faxe Kalkbrud er et helt sit eget. Der findes simpelthen ikke andre steder som det. I Faxe Kalkbrud kan I rejse 63 millioner år tilbage i tiden ved at samle fossiler af de dyr, der i sin tid levede her. Samtidig oplever I, at der stadig brydes kalk i bruddet den dag i dag. Et besøg i kalkbruddet begynder på Geomuseum Faxe, hvor der findes udstilling og undervisningsforløb der formidler stedets natur- og kulturhistorie. Der er i tilknytning til kalkbruddet et madpakkehus, som kan benyttes til at holde frokostpause eller lave undervisning i. På vejen ned i bruddet er der også en bålplads, hvor der er mulighed for aktiviteter og friluftsliv.
 

Haslev Museum og by

Dette undervisningstilbud kan desværre ikke bookes i øjeblikket, da Haslev Museum er lukket på grund af renovering. 

- stationsbyen, der gik fra at være en lille landsby til at blive en moderne stationsby (Haslev Museum)

Vi tager jer på en særlig byvandring, hvor eleverne er guider i Haslev med udgangspunkt i stationsbymuseet Haslev Museum. I oplever byens forvandling fra en lille landsby til at blive en moderne stationsby. På grev Moltkes foranledning kom jernbanen til landsbyen Haslev i 1870 og på få årtier havde byen fået et blomstrende handelsliv, mange virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Byrummet byder på nogle af de særegne og spændende historiske bygninger, som spænder fra den mere ydmyge arbejderbolig opført i byens pionertid til de imponerede præstigebyggerier i flere etager opført et par årtier senere.